Bahri Meriç CANLI Kişisel Web Sitesi

Su test cihazı aldım ve şişe suları ölçtüm

Her şey Çin’den su test cihazı almam ile başladı. (Aynı cihaz gittigidiyor.com’dan da rahatlıkla alınabiliyor.) Önce ASKİ(Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi)’nin şebeke sularını ölçtüm. Sonra kettle’da kaynatılmış suları ölçtüm. Daha sonra biraz meraktan biraz da en iyi damacana su acaba hangisi diye araştırma amaçlı 0,5 Lt’lik suları ölçüp google docs üzerinde bir tabloya not etmeye başladım. Sizinle bu güne kadar ölçtüğüm sular hakkında edindiğim bilgileri paylaşacağım. Suları ölçekeren sadece fotoğraflarda göreceğiniz internetten satın alabileceğiniz ölçüm aracını kullandım. Bu cihaz toplam çözünmüş katı madde miktarını (TDS – Total Dissolved Solids ) ppm (parts per million yani litrede kaç miligram) cinsinden ölçüyor.
Gelelim sonuçlara; Ankara’nın mevcut şebeke suyunu kimse zaten beğenmiyor. 4-5 farklı semtin şebeke suyundan aldığım ölçümler 390~410 ppm arası çıktı. Su kaynatılınca bu oran daha da yükseliyor. Muhtemelen suyun kaynatıldığı kettle’dan da ısınan suda çözülen maddeler var.
Başladım piyasadan ölçüm yapacak su toplamaya. 19 Ağustos 2018 itibari ile damacana sular hariç tam 24 farklı 0,5 Lt ve yarım litreliği satılmayan 2 tane de 5 Lt’lik su ölçtüm. Sürü psikolojisinden midir nedir,  evde ve ofiste Erikli marka damacana su kullanıyordum. Test cihazını aldıktan sonra tercihlerimi test cihazının sonuçlarına göre yapmaya karar verdim. Listemde 2. sırada olan Nestle Pure Life marka suların damacanasından ofise sipariş ettim. Bu su macerasında beni en çok üzen bu tercihim oldu. Meğer Nestle Pure Life 0,5 Lt’lik sular ile damacana suları farklı kaynaktan dolduruyormuş. Damacana suları bildiğin vasat bir su çıktı. Gelelim kaliteli olmasını beklediğim pahalı cam şişe sulara hepsi vasat durumdalar. Damla marka cam şişe suyun sonuçları aynı marka suyun pet şişesinden yüksek çıktı. Bu firmanın da birden fazla kaynağı var gibi görünüyor. Diğer cam şişeler de sıralamada aşağıdalar. Marketlerden su toplarken gördüğüm bir diğer sonuç da, büyük firmaların tamamı Uludağ eteklerinden su çıkarıyor. Nasıl bereketli bir yerse artık. Farklı marka su ararken Evian marka Fransa’dan ithal bir su gördüm. Fransa’dan neden su ithal edilir, anlamış değilim. Üstelik aldığı ölçüm sonucu ile benim listemde son sırada. Yöresel ürünler satan bir markette denk geldiğim karadeniz menşeli sular her ne kadar listemde iyi yerlerde olsalar da damak tadıma şaşırtıcı bir şekilde uymadılar. Aşağıda gördüğünüz liste 19 Ağustos 2018 itibari ile Ankara çevresinden bulabildiğim sulardan aldığım ölçümler, şişelerin üzerindeki yayınlanmış ölçüm değerleri ve Gıda Güvenliği Hareketi‘inin Ambalajlı su raporundan veriler içermektedir. Şişelerin üzerindeki değerleri aktarırken her firmanın farklı metal değerlerini ambalajlara yazdığını gördüm. Merak edip üreticilerin sitelerinde yayınladıkları sağlık bakanlığı labaratuar sonuçlarına baktığımda da aynı metallerin yer almadığını gördüm. Şişe üzerinde yazmayan metalleri sular içeriyor mu, içermiyor mu labaratuar ortamında ölçmeden bilemeyeceğiz. Sonuç olarak BİM marketlerde satılan Abant marka sudan şaşırtıcı bir şekilde iyi bir sonuç çıktı. Bu sonuç üzerine evdeki damacanayı Abant su damacanası ile değiştirdim. Denk geldikçe farklı suları alıp ölçmeye devam edeceğim.
The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)

Exit mobile version