Programı anlatmaya başlamadan önce kısaca raster harita nedir bahsedelim. Raster haritalar basılı haritaların taranması ya da uydu görüntülerinden elde edilen dijital haritalardır.
Taranmış haritaların kordinat düzlemine oturtulması ayrı bir konu şimdilik biz uydu görüntülerini internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanabileceğimiz raster haritalar haline getirmekten bahsedeceğiz.
Uydu görüntülerini raster harita yapmak için Mobile Atlas Creator (MOBAC) isimli programı kullanacağız. Programa geçmeden son küçük ayrıntı. Yazıyı yazdığım sırada programın son sürümü 1.19.10 fakat nisan 2011 itibari ile Google, Yahoo, Microsoft gibi harita kaynaklarını programdan çıkardıkları için ben 1.17 sürümünü kullanıyorum.
Gelelim harita yapımına;
- Adım: Harita oluşturmak istediğimiz bölgenin noktasal bir koordinatına ihtiyaç duyuyoruz. Elimizde bu koordinat bilgisi varsa 2. adıma geçebilirsiniz. Elinde koordinat verisi olmayanlar için devam ediyorum. Koordinat verisini Google Maps üzerinden elde edebiliriz. Bunun için;
- Adım: Elimizdeki koordinat bilgisi örnekte görüldüğü gibi 40.136513, 32.747326 Türkiye’de bir bölge için bu koordinatlardan ilki kuzey (N) ikincisi ise doğu (E) değerlerini vermektedir. Bu değerleri MOBAC üzerindeki ilgili kutulara yazıyoruz. Elimizde batı (W) ve güney (S) değerleri olmadığı için kuzey ve doğu değerlerini 10 arttırarak batı ve güney kutularına yazıyoruz ve Select entered coordinates butonuna basıyoruz.
- Adım: Programda sağ bölümde koordinatını seçtiğimiz bölgeyi görüyor olmamız gerekiyor. Bundan sonra Map Source kısmından raster haritayı elde edeceğimiz kaynağı seçiyoruz. Ben genellikle Microsoft Maps/Earth Hybrid, tercih ediyorum. Fakat uydu görüntülerinin durumuna ve görüntü kalitesine göre kaynağı değiştirebilirsiniz.
- Adım: Harita üzerindeki harita Zoom ayarları ve Grid Zoom ayarları ile harita haline getireceğimiz bölgeyi ekranda görebileceğimiz halde ayarlıyoruz.
- Adım: Haritamızın ne kadar detay içermesi gerektiğini Zoom Levels bölümünden seçiyoruz. Ben genelde 19-18-17-16-15 seviyelerini zoom level olarak seçiyorum.
- Adım: Atlas Content bölümünden haritamıza isim veriyoruz. Örnekte haritamın adı Guvenc.
- Adım: Eğer harita haline getirmek istediğimiz bölge çok büyük değilse 8. adıma geçebilirsiniz. Bölgenin tek seferde program tarafından işlenemeyecek kadar büyük olduğunu varsayıyorum. (Böyle olup olmadığını son aşamada Create Atlas butonuna tıkladığınızda program size söyleyecektir.) Bu durumda harita üzerinde zoom seviyesini 15 olarak ayarlayıp parça parça Atlas Content bölümü altına eklemeniz gerekiyor. Örnekte ben 4 bölümden oluşan bir harita oluşturdum.
- Adım: Atlas Settings bölümünden harita formatı seçimi. Ben Magellan Gps kullandığım için Magellan (RMP) formatını seçtim sizde kendi kullanımınıza uygun olan formatı seçebilirsiniz.
- Adım: Create Atlas butonuna basıp haritanın kaynak siteden çekilen resimlerden oluşmasını bekliyoruz. Bu işlem seçilen bölgeye göre ve zoom seviyesine göre değişebilmekte.
- Adım: Haritamız hazır. Haritayı kullanmak istediğimiz cihaza ya da programa yüklüyoruz. Ben Magellan Gps ile kullandığım VantagePoint yazılımına örnek haritayı yükledim.
Not: Ben ekran görüntülerini VantagePoint yazılımı sadece windows üzerinde çalıştığı için windowsta aldım. Fakat MOBAC çoklu platform desteğine sahip linux, windows ve diğer java çalıştırabilen sistemlerle uyumlu
Bir de video hazırlayım diyordum fakat hali hazırda yapılmış videolardan birini paylaşıyorum.
Bahri Meriç CANLI
Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)
- Telefon değişince atıl kalan Samsung Gear 2 hayata döndü - 14 Ocak 2022
- Su test cihazı aldım ve şişe suları ölçtüm - 19 Ağustos 2018
- AVRT5 APRS Tracker - 11 Aralık 2017