Bu çok bilinmeyenli denklem hakkında hiçbir fikrim yoktu ama para ödeye ödeye öğrendim. Tekrar yapmam gerekirse kenarda bu maceralı doküman dursun.
Motorumu ilk gördüğüm zamana kadar 33 plakalı olduğunu bilmiyordum. Fakat satın almayı kafaya koyduğum için birçok şey gibi plakasını da gözüm görmedi.
İlk defa bir araç satın aldığım için notere gitmeden önce internette biraz araştırma yaptım. Plakayı 06 yapmak ile 33 olarak kullanmak arasında tereddütte kaldım. Ankara’da 06 plakalı olmayan araçlar için diğer sürücüler nedense yabancı diye düşünüyorlar. Bu da plaka değiştirmemde biraz etkili oldu. Motorla işten eve giderken mersinden mi geliyorsunuz sorusu ile bile karşılaştım.
Gelelim devir ve sonrasına;
Kesenin ağzı açıldıkça açılıyor. Emniyete gittiğinizde dışarıda sizi “abi yardımcı olalım” diyen insanlar karşılıyor. Bu basit işlemin neresinde yardımcı oluyorlar bilmiyorum ama 15 TL karşılığında sizinle işlemleri takip edeceklerini söylüyorlar.
Resmi kurumlarda bağış adı altında form satıldığını görmüştüm ama form doldurma hizmeti ile ilk defa Ankara emniyetindeki şoförler odasına tahsis edilmiş bölümde karşılaştım. 4 TL boş forma 10 TL formun doldurulmasına ödüyorsunuz. Üstelik formun bilgisayarda doldurulması zorunlu dendiği için ya eve gidip uğraşacaksınız ya da 10 TL vereceksiniz. Herkes gibi bende toplamda 14 TL ödeyip bu form olayını da hallettim.
Ha bu arada ruhsatın içinde motorun eski sahibine ait 2013 tarihli bir zorunlu trafik sigortası belgesi vardı. Nasıl olsa süresi var diyordum ki, sonradan o sigortanın devir sırasında geçerliliğini yitirdiğini devirden sonra 10 gün içinde yeniden trafik sigortası yaptırmam gerektiğini öğrendim. Tabii plaka değişikliği işleminden önce yapılıyor bu sigorta dolayısıyla 70-80 TL de mersin plakalı araç için sigortaya verildi. Emniyette bu sigorta olmadan işlem yapmıyorlar. Bütün devir işlemi bittiğinde bu sigorta yeni plaka için tekrar düzenleniyor ve 40-50 TL de aynı araç 06 plakalı olduğu için ödediğim fark.
Emniyete giderken bazı arkadaşlarım biraz fazla para ver istediğin plakayı al dediler. Nasıl yapılır bilmeden emniyette oradan oraya koştururken görevli memur, “plaka seçtiniz mi? seçmek isterseniz şuradan seçebilirsiniz” dedi.
Plaka seçimi denen işlem de bir şekilde boşa çıkan plakaların tekrar kullanılması anlamına geliyor. Sayfalar dolusu plaka listesini inceledim fakat hoşuma giden bir şey bulamadım. Ben plaka seçmeye çalışırken oradaki memur yanımdaki vatandaşa seçtiği plakada ceza vs. çıktığını onu ödeyip gelmesini söylüyordu. Plaka seçmek ücretsiz ama plakanın geçmişi sizinle gelmeye devam ediyor.
Önceki plakayı delip öylece çamurluğa tutturmuşlar. Basım yerinin hemen yanındaki aksesuarcıdan plaka için bir çerçeve alayım dedim 5 TL de çerçeveye verdim. 10 TL de takmak için istediler.
Nihayet plaka takıldı. Tabii emniyet macerası bitmedi. Ertesi gün gidip ruhsatı almam gerekti. Ruhsatı aldım, zorunlu trafik sigortasını yeni plakaya göre yeniden düzenlettim.
Hiç bitmeyecek gibi görünen bu iş de bitmiş oldu.
Bahri Meriç CANLI
Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)
- Telefon değişince atıl kalan Samsung Gear 2 hayata döndü - 14 Ocak 2022
- Su test cihazı aldım ve şişe suları ölçtüm - 19 Ağustos 2018
- AVRT5 APRS Tracker - 11 Aralık 2017