Boş şeyler yazmak istemesemde kendimi ayda bir en azından birkaç satır yazmak zorunda hissediyorum. Bahri.info için yazdığım basit kod artık çok kötü ve gereksiz gelmeye başladı. Yenisinide yazmaya üşeniyorum. Onun yerine sunucunun içinde birşeyler yapmayı tercih ediyorum. (php ile yazılmış hazır bir webmail scripti ile uğraşmak bana daha eğlenceli geliyor) Yinede sitede kullandığım kodun elini yüzünü düzeltmeye başladım. Umarım boş ver demeyip en azından aklımda tasarladığım kod parçalarını ekleyebilirim. Asıl yazmak istediğim bahri.info zırvaları değildi fakat madem yaptık tarihe bir not daha düşelim istedim.
Borland (yada CodeGear mı desem) şubat ayı içerisinde Delphi for php’yi duyurdu. Windows üzerinde delphi ve visual basic ile kod yazarken (windowsu sistemimden tamamen silmemiş olduğum dönemler) windows tabanlı kod yazmayı bırakıp web tabanlı çalışmaya özelliklede php tabanlı kod yazmaya başladım. O günden bu günede kadarda php kodluyorum. Bu kadar yakın tarihe gittikten sonra gelelim delphi for php’ye her yerini incelediğimi ve bütün özelliklerini test etmediğimi söyleyemem. Yinede 15-20 dk içerisinde yaptığım inceleme sonucu ilk izlenimlerimi paylaşmak istiyorum. ınternette okuduğum yorumların büyük bir bölümü beğendiklerini söyleselerde aynı fikirde değilim.
- Delphi’nin Visual basic’e göre en sevdiğim özellikilerinden biri yanı programın dosya büyüklüğünü ve içindeki kodun satır sayısını azaltalım derken bir sürü dll bağımlılığı olmamasıydı. Bu özellik de ilk izlenimlerimde delphi for php de bulunmuyor aksine bir sürü kodun içine dahil edilen harici kütüphane var.
- Dreamweaver , delphi ve visual basic’te bulunan komut tamamlama özelliğinide göremedim.
- Php kod yazarken dreamweaver’ı diğer html editörlerine tercih etmemin sebeplerinden biri olan kod ile oluşan görüntüyü(kodun çalışmadığı sürede) aynı ekranda görebilme özelliğide delphi for php de bulunmuyor yada ben henüz bulamadım. (Bu özellik olmadığı taktirde zaten notepad yada başka bir text editör ile de kod yazabiliyorum )
şimdilik aklıma gelenler bunlar kişisel olarak delphi for php’yi varsayılan kod arabirimim olarak kullanabilceğimi düşünmüyorum. Bunun yerine standart bir text editör (notepad, gedit, kwrite) daha kullanışlı gibime geliyor.
Bahri Meriç CANLI
Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)
- Telefon değişince atıl kalan Samsung Gear 2 hayata döndü - 14 Ocak 2022
- Su test cihazı aldım ve şişe suları ölçtüm - 19 Ağustos 2018
- AVRT5 APRS Tracker - 11 Aralık 2017