ınternette dolaşırken biraz eskide olsa hala geçerliliğin koruyan Görkem Çetin ve Ali Işıngör ortak makalesine rasladım paylaşmak istiyorum. Eski bir yazı olmasına karşın hala geçerliliği sürüdürüyor olmasıda acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
"Evinizde bir lavabonun tıkandığını farzedin. Ne yaparsınız? Tamir debilirsiniz. Bir muslukçu bile çağırabilirsiniz ama hiçbir güç sizi elinize anahtarı alıp belki de yapım hatasından kaynaklanan sorunu gidermenizi engelleyemez değil mi? Paşa gönlünüz isterse, elbet yeni bir lavabo da satın alabilirsiniz…
Peki ama bu işi neden satın aldığımız yazılım ile yapamıyoruz? Yapamazsınız, çünkü yazılımlar ya "kod"larına erişmenizi engellerler ya da "karmaşık patent"lerin korkutucu koruması altındadırlar.
Kolaysa, parasını verip satın aldığınız işletim sistemine (örneğin Microsoft Windows’a) müdahale edin! Milyon dolarlık davalar ile arşılaşabilirsiniz, üretici firma size dava açmakta da sonuna kadar haklıdır… Kim dedi size makinanıza yüklerken karşınıza çıkan "Kullanıcı Antlaşması"nı (User Agreement) okumadan imzalayın diye? Baştan bu koşulları kabul etmiştiniz zaten! Pardon… Yoksa, siz de mibilgisayara işletim sistemini yüklerken çıkan o 40-50 sayfalık metni son satırına kadar okumayanlardansınız? Geçmiş olsun."
Yazının devamını http://www.ozguryazilim.org/?u=ordununisletimsistemi adesinde bulabilrsiniz.
Bahri Meriç CANLI
Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)
- Telefon değişince atıl kalan Samsung Gear 2 hayata döndü - 14 Ocak 2022
- Su test cihazı aldım ve şişe suları ölçtüm - 19 Ağustos 2018
- AVRT5 APRS Tracker - 11 Aralık 2017